Teknikker i Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu

Den ældste kampskole, der findes i dag, blev oprettet i det feudale Japan i 1447 og hedder Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.
Skolens mål var og er at uddanne sværdfægtere, der har praktisk og teoretisk kendskab til alle krigskunster, varierende fra våbenteknikker til taktisk, logistisk og medicinsk viden. Skolens våbenprogram indeholder mere end 100 oprindelige kata.
Træningsvåbene er lavet af træ. Rigtige våben er for farlige og for skrøbelige. Våbene brugt i Katori Shinto Ryu er: bokken (sværd), kodachi (kort sværd), naginata (hellebard), bo (lang stav), yari (spyd), shuriken (kasteprojektiler) og til soloteknikkerne en katana eller iai-to (japansk sværd, skarp eller sløv).'Sværdets Vej', Nanatsu-no-Tachi (2001),
Kalligrafi af Gerardus Marie Groenemeijer, 
hovedlærer Katori Shinto Ryu - Danmark
'Sværdets Vej - Nanatsu no Tachi', kalligrafi af Gerardus Marie Groenemeijer (2001)


tsuba, håndbeskyttelse
håndbeskyttelsesring. Industri museum i Kbh har en meget flot samling.
Unge mænd blev undervist i krigskunster. De lærte at bruge buen, sværdet, det korte sværd, staven, hellebarden, spydet, kasteprojektiler og deres bare hænder. Længere oppe i hierarkiet lærte man også om at placere en kamp strategisk rigtig, om taktik, om astronomi og om Ying og Yang.

Da Katori Shinto Ryu blev oprettet, var Japan ikke ét land. Der fandtes mange grupper under ledelse af lokale adelsmænd, der var i uafbrudt krig mod hinanden.

Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu blev oprettet i 1447 og underviser stadigvæk i skolens oprindelige teknikker.

Skolens mål er at uddanne sværdfægtere, der har praktisk og teoretisk kendskab til 1400-tallets krigskunster, varierende fra våbenteknikker til taktisk, logistisk og medicinsk viden.
Endnu mere vigtig er skolens heiho koncept, nemlig at udvikle kampkunst til kunst for fred.

Fakta

En gammel mester sagde at martial arts (eller bujutsu, kampkunster) gør brug af kroppens matematik. Kroppen set som en maskine. Kampkunst består af at denne indviklede mekaniske helhed bliver vendt mod sig selv. Vi kan f.eks. stoppe energitilførslen ved at træffe muskler og nerver. Vi kan blokkere knogler så de ikke kan bevæge sig mere. Vi kan ødelægge systemets balance og overvinde det på denne måde. Denne tanke har udviklet sig til en mægtig kombination af intellektuel og fysisk diciplin, ligesom hos professionelle dansere eller musikere.

Ingen kamp, kun kunst

Kampkunst er fri for begrænsninger, i modsætning til kampsport, hvor begrænsninger er nødvendig for at beskytte deltagerne. I kampkunst skal et angreb afsluttes så hurtigst muligt, og med de midler det nu kræver. I kampkunst findes der ingen sparring eller kamp.
Den ægte kunst er så uforudsigelig og farlig, at den ikke kan øves, ikke en gang med våbenrustning. I kampkunst træningen er det kun muligt at gennemgå planlagte og faste serier (kata) med en partner.
I Katori Shinto Ryu findes mere end 100 relativ lange kata.


Fakta

I Europa var 1400-tallet ridderturneringernes tid.

I 1447 var England for sidste gang blevet drevet ud af Frankrig, og nye krige truede.

De unge adelsmand blev trænet i kampkunster. Det nye begreb for det var 'martial arts'.

De europæiske adelsmænd lærte at bruge sværd, økse, spyd, morgenstjerne og skjold. Det blev slået til ridder og de udkæmpede turneringer for at fremvise deres evner og vinde hæder. Hvis det blev nodvendigt tog de også i krig.

Video: IAI-JUTSU (kusanaki no ken)
SUGINO-stil. Stephen Snelders (Holland)
Stephen Snelders (NL)
(mengyo mokuroku /5.dan)

Eleverne starter med at lære skolens våbenprogram. Man arbejder mest med trævåben. Rigtige våben er for farlige og for sårbare.
Sværdet er det vigtigste våben. Til træning bruger man et træsværd eller boken. Man øver boken (træsværd) mod boken og boken mod andre mulige våben som bo (stav), naginata (hellebard), yari (spyd) og kodachi (kort sværd). Med et rigtigt sværd (katana, iai-to) udøver man disciplinen iai-jutsu (at trække sværdet). Det forgår uden partner.

Træningsvåben

katanablade TRÆNINGSVÅBEN Katori Shinto Ryu
Kort sværd (kodachi); Træsværd (boken); Stav (bo); Hellebard (naginata); Spyd (yari).

Våbenprogrammet består af kata for begyndere og for øvede. Kun de højst uddannede i skolen behersker de sokaldte hemmelige kata. En del kata er i øvrigt gået tabt i historiens løb.

tsuba2 (2K)Navneliste over alle kata
Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu's våbenprogram Omote
(begynder)
Ura
(øvede)
Shichi jo
(hemmelig)
Ken jutsu sværd mod sværd 4 kata 5 kata 3 kata
Ryoto jutsu sværd mod sværd og kort sværd samtidig   4 kata  
Kodachi jutsu sværd mod kort sværd   3 kata  
Naginata jutsu sværd mod hellebard 4 kata   3 kata
Bo jutsu sværd mod lang stav 6 kata 6 kata  
So jutsu sværd mod spyd   6 kata  
Iai jutsu kunsten at trække sværdet: siddende

stående
6 kata


5 kata
  5 kata
Ju jutsu teknikker uden våben   36 kata  
Shuriken jutsu kaste med projektiler  7 kata  8 kata 9 kata