Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu's historie

Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu blev oprettet i 1447 af Iizasa Choisai Ienao  (1387-1488).
Skolen underviser stadigvæk i de oprindelige teknikker. Fri sparring eller konkurrencer findes ikke, det er for farligt.
I det 20. år hundrede opstår to stiler : Otake-stilen og Sugino-stilen.

Efter et liv som tjenende samurai, forskellige krige og sin herres definitive nederlag, trak Iizasa Choisai Ienao sig tilbage.
Han førte derefter et asketisk liv med bøn, renselsesritualer og strikt kamptræning.
IIsaza Chaisai Ienao Sensei (1387-1488)
Iizasa Choisai Ienao Sensei
1387-1488
grundlæggeren af Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu
Fakta

Tenshin Shoden Katori Shinto Ruy er den ældst bevarede skole inden for japansk sværdfægtning.

Tenshin Shoden betyder 'en gave fra guderne'.

Katori henviser til Katori templet, hvor Choisai Sensei oprettede sin skole. Katori tempelen er bygget til at ære krigsguden Futsunushi no Mikoto og ligger i Katori egnen, sydøst for Tokyo.

Shinto er Japans gamle religion.

Ruy betyder strøm, tradition, system, skole.

Overleveringerne fortæller, at han til sidst opnåede guddommelig indsigt, og at en gud gav ham tekstrullerne om krigskunst.
Iizasa Choisai Ienao oprettede en ny sværdskole og gav den navnet Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu.

Skolens medlemmer blandede sig kun i konflikter, hvis kejseren eller Shogun spurgte om det. Skolen har på denne måde været uafhængig og har i hele sin historie optaget alle, uanset afkomst eller sociale position.


Choisai Sensei forbød dueller i sin dojo. For det første er det at trække sværdet en alvorlig sag.
Sparring eller venlig konkurrence (Shiai) er ikke rigtigt muligt. 'Shiai' bliver til 'Shi ni ai' eller 'kampens eneste slutning: døden'.
Choisai udviklede den tankegang, at det er mindreværdigt at skulle skade modstanderen for at vinde. Endnu værre er det at dræbe for at vinde.
At vinde uden at kæmpe var for Choisai den højeste kunnen.
Det er blevet til det såkaldte Heiho-koncept, der indebærer, at kampkunst skal være kunst for fred.
Choisai Sensei har efterladt mange tekster om kampstrategi og krigskunst. Skolen er blevet ved med at undervise i de oprindelige teknikker og træningsindhold.
Fakta

Tenshin Shoden Katori Shinto Ruy (fra 1447) hører til de "gamle krigskunstarter", Kobujutsu.

Før 1500 bar de japanske kæmpere hjelm og harnisk på slagmarken. Japanske harnisker gav stor bevægelsesfrihed, men efterlod også visse dele af kroppen ubeskyttet. Katori Shinto Ruys basisteknikker er rettet mod disse sårbare steder, dvs. siden af halsen, armhulerne og armens underside, hofterne, indersiden af lårbenene, knæene, skinnebenene og anklerne.

Den ideale krigstræning indeholdt denne gang 18 forskellige martiale områder. Noget er gået tabt, men Katori Shinto Ryu's træningsprogram indeholder i det 21. århundrede stadigvæk en stor del af disse kunster: Iaijutsu, Kenjutsu inklusiv Ryoto og Kodachi, Bojutsu, Naginatajutsu, Sojutsu, Jujutsu, Shurikenjutsu, Chikujojutsu, Gunban Ho, TenmonChiri, In-Yo Kigaku, Ninjutsu og Houka.

Udførelsen af disse teknikker er så uforudsiglig og farlig, at det er umuligt at sparre eller kæmpe uden at nogen kommer alvorligt til skade. Teknikkerne øves derfor i planlagte faste serier. Der findes ingen konkurrencer.

Ledelsen af skolen har i 20 generationer været efterkommere af grundlæggeren. Undervisningen har til 1928 kun foregået på den oprindelige skole på Katori-templets område.

Sugino Yoshio Sensei, 1904-1998.
Sugino Yoshio Sensei, Mengyo Kaiden /  10. dan
1904-1998
I den tid var Katori Shinto Ruy ved at gå i glemmebogen. I 1928 spurgte Kano Sensei om skolen ville undervise hans judoelever i Tokyo.
Katori Shinto Ryu's 19. overhoved sendte fire af sine bedste elever afsted til Tokyo. Disse fire, men mest Shiina Sensei, underviste på vejen til og fra Tokyo Sugino Yoshio (1904-1998) i Kawasaki. I 1940 fik Sugino Yoshio Sensei lov til at undervise Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu i sin dojo i Kawasaki. Han har i høj grad medvirket til, at skolens traditioner er blevet videreført. Han åbnede undervisningen for ikke-japanere og underviste skolens traditioner også i udlandet. Hans stil er blevet kendt som Sugino-stilen. Efter hans død blev hans søn Sugino Yukihiro Sensei hoved af Sugino dojo-en. Den nuværende 21. Soke af Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu har givet Sugino Yukihiro Sensei ret til at undervise.
Otake Risuke Sensei, 1926.
Otake Risuke Sensei, Mengyo Kaiden / 9.dan, 1926.

Mens Sugino Yoshio Sensei underviste i sin ejen dojo ansatte det daværende, 20. overhoved i 1967 Otake Risuke Sensei (1926), som moderdojoens og skolens officielle hovedlærer.
Otake Sensei startede træning i Katori Shinto Ryu i 1942 hos Hayashi Sensei. Otake Sensei underviser i sin skole i Narita. Den oprindelige skole ved Katori-templet, bliver ikke længere brugt til undervisningen. Otake Senseis stil er anderledes end Sugino Senseis og bliver kaldt: Otake-stilen.


Der er også en stor gruppe der træner Hatakeyama interpretation. (Denne er iøvrigt ikke officiel blevet anerkendt)
Hatakeyama Sensei (1928-2009) var en af Sugino Yoshio Senseis bedste elever, fik sin mengyo (godkendt lærer) i 1980 og fik opgaven til at være hovedlærer for de udenlandske elever, bl.a. for os i Danmark siden 1994.
Hatakeyama Sensei forlod Sugino-dojoen efter hans mesters død i 1998. Et stort antal af skolens elever i Europa, bl.a. alle dem der trænede i Danmark, blev ved med at følge Hatakeyama Sensei. Sugino Yoshio's søn Sugino Yukihiro sensei blev ansvarlig for Sugino-dojoen. Med Hatakeyama's død i 2010 tabte vi en fantastisk lærer.
En del af hans udenlandske elever gik derefter tilbage til Sugino-dojoen, en anden del gik eller var allerede gået over til Otake-dojoen men den største gruppe trænede og træner videre efter hans interpretation. Men har forgeves forsøgt at få hans interpretation anerkendt af Soke.
Sugino Yoshio om Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu
Budo Kyo Han, 1941.
Sugino Yoshio og Ito Kikue. (Bogen findes også på tysk)

Katori Shinto Ryu i Danmark.


Skolen kom til Danmark da Gerry Groenemeijer (3.Dan Sugino-stil og 3.Dan Hatakeyama-stil) i 1994 flyttede hertil og oprettede Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu - Danmark. Gerry kom fra Holland hvor han trænede hos Erik Louw siden 1989. Efter at Erik Louw san gik over til Otake-stilen i 2005, blev Stephen Snelders (5.Dan) hovedtræner af de danske elever. Stephen har fra 1989 af været Gerry's sempai.

Der trænes efter principerne som de er fastlagt af Sugino Yoshio Sensei i håndbogen Budo Kyo Han, suppleret med mundlige instruktioner af hamselv og hans assistenter (til 2009 mest Hatakeyama Sensei).


I mellemtiden, nemlig i 2005 starter Nicolai Visti Jensen (4.Dan Sugino) i Næstved en skole der underviser den 'nye' Sugino-stil af Sugino Yukihiro Sensei (siden 1998 det nye overhoved af Sugino-dojoen). Nicolai har trænet 4 år hos Sugino Yukihiro Sensei i Japan og er blevet udnævnt til ansvarlig underviser for Sugino-dojoen i Denmark og Sverige.

I 2010 efter Hatakeyama Senseis død, tilslutter Gerry Groenemeijer (Sjælland) og Frank Bache Andersen (Århus) og de fleste af deres elever sig officielt Sugino dojo-en.

Morten Brøsted (Hatakeyama-ha, 3. dan) fortsætter Hatakeyama stilen og er denne stils hovedtræner i Danmark. Stephen Snelders fra Holland har ansvaret for gradueringer.